Jerzy Bielski is een theatermaker, componist, installatie-ontwerper en performer. Hij ontwikkelt werk op het kruispunt van theater, dans, installatie en muziek – met een sterke formele benadering en politieke invalshoek.
Zijn werk “not only FUTURISTS” won de Gold Award op het Amsterdam Fringe Festival 2015, waarna de voorstelling een tour maakte in Zuid-Afrika (2016). Zijn ander werk “+ – / , 1 = _ ; X %” was finalist in de international competitie Danse Élargie in Seoul (Zuid-Korea, 2016). Hij ontving in Londen de Emerging Excellence Award voor het album “Codes” van zijn band Circuit.
Jerzy Bielski werkt voornamelijk aan interdisciplinaire projecten, waarin hij samenwerkt met choreografen, regisseurs, geluidskunstenaars, filmmakers en schilders. Zijn artistieke doelen liggen in het zoeken naar en ontwikkelen van nieuwe manieren van het creëren van muziektheater, met als doel het gelijkwaardig samenbrengen van de artistieke disciplines, zonder dat één van deze de anderen overheerst. Daarnaast is hij componist en leider van de internationale groep Circuit, bestaande uit 9 leden. Zij spelen een eclectische mix van verschillende stijlen, voortdurend langs de grenzen schurend van “ergens tussenin”, en maken zichzelf daarmee lastig om te beschrijven of te begrijpen.
Jerzy Bielski is Artist in Residence” bij Gaudeamus (Utrecht) voor de komende twee jaar, mogelijk gemaakt door de ondersteuning van de Nieuwe Makers-regeling van het Fonds Podiumkunsten (NL). Hij is directeur van Futurists Foundation, dat zijn werk produceert. Daarnaast ontving hij beurzen en ondersteuning van Musici van Morgen, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Royaumont (Frankrijk), Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Adam Mickiewicz Instituut (Polen).
Hij werd in 2016 uitgenodigd zijn werk te presenteren in: National Arts Festival (Zuid-Afrika), Danse Élargie (Zuid-Korea), Festival de Royaumont (Frankrijk), SPRING festival, Amsterdam Fringe Festival, BUMA Classical Convention (Nederland) en MOCAK (Museum of Contemporary Art in Krakow, Polen). Hij werd geselecteerd om werk te creëren bij het Amsterdamse Bostheater, Silbersee, Orgelpark en Gaudeamus (2016/17). Dit werd gespeeld bij Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdamse Bostheater, Orgelpark, Brakke Grond, Splendor, Q-Factory (Amsterdam), TivoliVredenburg, Stadsschouwburg Utrecht (Blauwe Zaal), Theater Kikker, Muziekhuis Utrecht, RASA (Utrecht), Café Oto, The Vortex (Londen), Royaumont Abbaye (Frankrijk), en ander zalen in Nederland, Groot-Brittannië, Polen en Spanje. Hij volgde workshops en cursussen bij Prototype II (Royaumont, Frankrijk), Internationale Ferienkurse für Neue Musik (Darmstadt, Duitsland), Opera Cursussen (Amsterdam, NL), en International Jazz Workshops (Krakau en Pulawy, Polen).
Jerzy Bielski (Polen, 1984) is een componist, muziektheatermaker, muzikant en acteur gevestigd in Amsterdam. Hij studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam (compositie, 2015) en Middlesex University (gitaar, 2008) in Londen. 

© Thomas Lenden